Teleskop Nedir?
TELESKOPLAR
Teleskop yapı olarak objektif, oküler ve bu mercekleri muhafaza eden bir tüpten meydana gelmiştir. Objektif cinsine göre iki tür teleskop vardır. Uzaydan gelen ışıklar teleskop içinde bir aynaya çarpıp, prizmadan geçtikten sonra göze geliyorsa bu türe yansımalı (aynalı) teleskop denir. Uzaydan gelen ışıklar merceklerden doğrudan geçip göze geliyorsa bu türe de kırılmalı (mercekli) teleskop adı verilir.
Mercekli Teleskoplar:
Işığın, uzun bir tüp içindeki mercekten geçerek göz merceğine geldiği teleskop türleridir. Objektif denen büyük mercek, uzaktaki cisimden gelen ışık ışınlarını kırılmaya uğratarak belirli bir odakta toplar. Gözlemci, göz merceği denen ve objektifin oluşturduğu görüntüyü büyütmeye yarayan daha küçük mercekten bakar. Mercekli teleskoplar ışığın kırılması ilkesine dayalı olarak çalıştığı için kırılmalı teleskop olarak da adlandırılır. Mercekli teleskop bugün de önemini korumaktadır, çünkü bunlara başka aygıtlar takılarak gökcisimlerinin doğrudan ölçümleri yapılabilmektedir.
Avantajları
- Dizaynı basit olduğu için kullanımı kolay ve güvenilirdir.
- Düz gösterdiği için karaya bakma, manzara izleme olanağınız vardır
- Büyük objektif açıklı olanları ile ay, gezegen ve çift yıldız gözlemleri mükemmeldir.
- İkinci bir ayna olmadığı için görüntü kalitesi oldukça iyidir.
- Uzak yeryüzü cisimlerini gözlemek için idealdir.
- Optik tüp olduğu için hava akımları en aza indirilmiştir. Bu nedenle hava akımlarından dolayı görüntünün etkilenmesi engellenmiştir.
- Renk düzeltmesi akromatik mercekli olanlarda iyi, apokramatik veya fluorit olanlarda çok iyidir.
Aynalı Teleskoplar:
Aynalı teleskoplarda ışık ışınları, bir çukur aynadan yansıtma yoluyla toplanır ve odaklanır. Bu tür teleskoplara yansımalı teleskop da denir.
Avantajları
- Derin uzay cisimlerini gözlemek içinde idealdir.
- Optik sapınçları az olduğu için oldukça parlak bir görüntü vermektedirler.
GENEL OLARAK TELESKOPLAR
İyi bir astronomi teleskopu net bir görüntü verebilmeli ve soluk cisimlerin açıkça görülebilmesini sağlayacak kadar çok ışık toplayabilmelidir. Mercekli teleskoplar objektif çapı arttıkça daha geniş açıda ve net bir görüntü verir, odak uzaklığı arttıkça yakınlaştırması fazlalaşır. Aynalı teleskoplarda ise objektif merceklerinin ya da aynanın alanı büyüdükçe ışık toplama gücüde artar. Bu ise sizin daha net bir görüntü almanızı sağlar.
Mercekli teleskolarda hem karayı, hemde gökyüzünü izleyebilme olanağınız vardır. Ama aynalı teleskolar ters görüntü verdiği için sadece gökyüzü için kullanılır. Gökyüzünde aynalı teleskoplar daha verimlidir. Daha net, daha uzaklardan görüntüler elde etmenizi sağlar.
Teleskopun ışık toplama gücüyle büyütme gücü farklıdır. Teleskopun büyütmesi teleskop odak uzaklığının oküler odak uzaklığına oranıdır.
TELESKOP SEÇİMİ
Büyütme Gücünü Unutun! Önemli Olan Açıklıktır.
Bir teleskobun en önemli özelliği büyütme gücü değil, ışık toplama kapasitesidir. Işık toplama kapasitesi ise teleskobunuzun birincil aynasının ya da merceğinin çapına (açıklığına) bağlıdır. Ne kadar çok ışık varsa o kadar iyi görürsünüz.
Büyütme gücü oküler dediğimiz parçalarla rahatlıkla değiştirilebilir. Önemli olan bir gök cismini büyük görmek değil net görmektir.
Ne Kadar Büyük Bir Teleskoba İhtiyacınız Var?
60mm-70mm mercekli ya da 3" aynalı : Ay'ın kraterlerini , Satürn'ün halkalarını ve Jüpiter'in dört parlak uydusunu rahatlıkla görebilirsiniz.
80mm-90mm mercekli ya da 4.5",6" aynalı : Ay ve gezegenler üzerinde daha fazla ayrıntı gösterir. Parlak bulutsular ve yıldız kümeleri gözlemlenebilir.
8" ve üstü : Işık kirliliğinden uzak karanlık bir bölgeden sönük kümeler, bulutsular ve galaksiler görülebilir.